Sunday, 4 November 2012

Cerpen Awak Buah Hati Saya


Aku berjalan laju menuju ke kedai runcit milik Pak Mat di hadapan rumah aku. Kedai runcit yang ditubuhkan sejak aku dibangku sekolah lagi. Kedai runcit yang merupakan sumber makanan aku time lapar! Yeah, aku ni memang jenis perut belanga. Kuat makan. Maka, tidak hairanlah kalau sehari aku pergi kedai Pak Mat lima kali semata-mata beli roti, maggi, kerepek dan jajan.

“Leya.”

Kepala diangkat. “Eh, sis. Buat apa kat sini? Makan?”

Aku memuncungkan bibir aku. Lawa! Mataku meliar ke seluruh sudut kedai runcit itu. Leya, anak dara manis Pak Mat masih lagi tercegat di kaunter sambil jarinya ligat menekan kalkulator. Biasalah, kira keuntungan, kerugian hari ini.

“Maggi ada?”

Leya mengerutkan dahi. “Dah berapa kali akak beli maggi? Masuk kali ni, dah tiga kali kan? Are you sure? Tak takut cancer ke?”

Okey, anak dara seorang ni dah start kuliah dia. Ni perkara biasa yang terpaksa aku sabar saat bertembung dengan cik adik manis ni. Prihatin sangat dengan kesihatan aku. Bagi aku, makan banyak mana maggi, kalau Allah dah kata, ‘Okey, no cancer’ atau ‘tak bodorh’ maka tak jadilah. Kesihatan atau kepandaian kita bukan letak pada something yang kita eat..

“Erm, kalau dapat pun..nak buat macam mana. Kun faya kun lah dik.”

“Sekurangnya, kita try to avoid it. You know, cancer pembunuh utama kita..” Leya sudah bergerak ke sudut makanan ringan dalam kedai. Maggi sebungkus perasa kari dicapai. Sebungkus lagi diambil. Maka dualah jawabnya. Aku sudah tersenyum. Well, bebel-bebel dia pun, dia tetap akan bagi. Siapa tak nak kedai dia merundum begitu je kan?

“Ye lah doktor!” balasku. Aku tahu, gadis itu bercita-cita untuk menjadi doktor pakar sakit puan. Katanya, dia takkan biarkan pesakit perempuan dirawat oleh doktor lelaki. Sudahlah doktor pakar sakit puan dekat Malaysia ni sikit.

Leya tersenyum manis. “RM 2.80”

“Thanks.” Duit bertukar tangan.

Aku terus berpusing untuk keluar. Namun, boleh pula ada bala yang menimpa ke atas diriku ini. Saat aku mahu melangkah keluar dari kedai dan, seseorang telah melanggar tubuhku yang kecil ni. Terundur aku beberapa tapak ke belakang. Mahu jugak aku tersungkur ke belakang. Adui, terasa kerdil diri ini bila dilanggar oleh manusia yang berbadan...aku memandang ke arah insan yang melanggarku. Kenapa dia tak pergi?

Okey.

He’s boy.

Kalau dia perempuan, boleh juga aku sembur. Yelah, tak ada kesopanan dan kesusilaan ke dalam diri tu? Nama je perempuan tapi ganas nak mampus. Nasib baik lelaki. Tak ada lah aku nak komen apa-apa. Dah nama pun lelaki. Lelaki equal to violence. Right? HA-HA.

“Cik? Sorry..sorry. Saya tak sengaja.” Ucap lelaki itu. Oh, so, dia tak bergerak lagi sebab nak minta maaf dengan akulah ni? Good! Ni barulah senarai lelaki terakhir malaya. Nak letak dalam jejaka melayu terakhir, macam tak layak pulak. White shirt, cardigan dan jeans hitam.

Huh..sempat aku menilik mamat ni. “Oh, tak pe. Perkara yang sentiasa akan berlaku. Biasalah, kalau benda tu nak jadi, tetap akan jadi. Kun faya kun..”

Kelihatan lelaki di hadapanku mengerutkan dahinya. Huihh..berlapis dahinya yang licin tu. Tapi, pipi tak lah..bak kata lelaki kepada aweknya, awak cantik seperti bulan. Meaning, muka awek dia cantiklah macam permukaan bulan yang tak rata tu.

“Err..okey. Terima kasih.” Sebaik sahaja berkata ‘terima kasih’ lelaki itu terus berlalu. Aku memejamkan matanya. Urm, busuknya minyak wangi. Berapa tan dia letak ni? Ni mesti kes bau badan hamis tahap dewa kan? Thats why pakai minyak wangi setan. Err..se-tan ye. Bukan syaitan bahasa pasar setan.

^-^

Sabrina dan Adyba tiba-tiba muncul di hadapan rumah aku pagi ini. Entah apa mimpi diorang malam tadi sampai datang rumah aku dengan baju sukan bagai. Nak ajak aku pergi jogging ke? Fuhh..aku malas kot.

“Rindulah dengan rumah kau.” Sabrina memasang sengih. Jarinya ligat menekan punat Sony Ericsonnya. Berbalas mesej entah-siapa.

“Tak nak jamu kami dengan air ke? Haus ni..Eh, kau baru bangun tidur ye?” soal Adyba dengan matanya tepat ke arah mataku yang separuh terbuka ini. Tubuhku sudah selamat meniarap di atas sofa.

“Ye la. Korang datang awal tak berkhabar, terkejut aku.”

Adyba dan Sabrina berpandangan sebelum pandangan mereka ke arah jam Astro. “Kitaorang nak ajak kau pergi jogging. Nak follow?” soal Adyba setelah lama menyepi. Liyana memang! Pukul 8 pun dia kata awal pagi subuh!

“Tak nak. Malas. Ngantuk.”

“Jom lahh..” Sabrina memujuk.

“Malas..!”

“Jomlah..kau mesti suka. Kali ini, Fathien, Farzana, Nisa pun ada.”

Mataku terbuka luas. “ Are you sure?”

“Really sure.” Adyba mengenyitkan matanya.

Fikir lawalah tu?

^-^

Ini bukan jogging.

Ini..namanya..lepaking.

“Koranggggg! Aku datang sini dengan harapan dapatlah jogging dengan korang berlima, tapi lain pulak jadinya. Kalau aku tahu kita datang sini just melepak, baik aku sambung tidur!” Aku sudah rasa betapa ruginya aku follow dorang.

“Rileks. Kan tadi kita dah jogging?” Farzana – suaranya masih tiada tone.

“Ha’alah..kecohlah kau. Baru lepak dah kecoh. Dulu suka ajak kita lepak.” Fathien – nadanya masih tak berubah. Macam time zaman sekolah. Hailoh..nasib baik muka dia dah berubah dari penyu ke muka asal. Opss..aku dah janji dengan dia tak nak kutuk pasal tu..Eishhh, aku ni lahh kan. Nasib baik bermonolog dengan hati. Kalau aku cakap betul-betul memang dia humban aku dalam tasik buatan depan kami ni lah kan.

“Haha..Fathien suka ungkit cerita dulu..” Nisa – si gadis..err wanita yang masih lagi mengekalkan hidungnya yang sangat mancung. Bak kata Farzana with toneless, ’90 degree.’

Aku menarik muka lapan belas. Serius. Aku rasa menyesal gila follow Adyba ngan Sabrina. “Korang ni kan..tak faham aku kan. Tahu tak aku tidur pukul berapa malam tadi semata-mata siapkan tesis yang prof aku nak tengok next week. Tahu tak life aku tak macam korang. Freedom. Aku an architect – yang lifenya dengan model dan lukisan semata-mata. Pleaselah, jangan seksa aku. Kali ni I’m dead serious. Aku penat. Aku baru tidur pun after subuh tadi. Enoughlahh..aku nak balik.”

Aku terus meninggalkan mereka. Serius sangat. Aku tak ada mood nak buat aktiviti segala bagai. Aku datang pun sebab nak jogging dengan diaorang. Dengan harapan, mana tahu badan aku kembali cergas. Ini tak, jogging pun tak sampai setengah jam dah stop. Gara-gara Adyba yang letih sangat. Erghh..antara dia dengan aku, aku lagi letih! Jogging kalau tak sampai setengah jam seolah-olah tak buat apa.

Aku nak..

Bal..lik..

Argh..kenapa mata aku berpinar ni? Urm..kurang tidurlah kot..Tak pe, sikit lagi ni nak sampai kereta. Aku terus melangkah laju. Aku rasa sesuatu yang tidak kena dengan tubuh aku.

Langkahku makin longlai. Dunia seakan berputar maha hebat. Mulutku rasa mual.

“Ya Rabb..” aku rebah menyembah bumi.

Gelap!

^-^

Aku membuka mataku perlahan-lahan. Pandanganku kabur dan kekaburan itu kian hilang. Aku memandang sekeliling yang kelihatan agak suram. Kenapa suram? Bilik apa ni? Kenapa ..serba putih? Bilik aku kan warna warni. Noh Hujan pun ada.

Urm..aku kat mana ni?

“Awak dah okey?”

Bahuku terangkat ke atas. Mak oii..mahu jantung aku terkeluar bila dengar suara garau anak rimau ni. Aku mengangkat pandanganku ke arah pemilik suara.

Saraf mataku menghantar data imej yang aku terima. Fikiranku mula fokus terhadap apa yang aku lihat. Dan..4 saat kemudian, otakku mendapat isyarat.

A guy which is in the list of ‘ lelaki terakhir malaya list ‘ and a guy who is langgar me? English aku memang teruk.

“Err..”

“Ada sakit kat mana-mana ke?”

Arr..err..dia ni doktor ke? “Tak. Saya okey je.” Tapi, asal gaya dia macam nak pergi jamming?

Lelaki itu mengangguk kecil. “ Thats good. Nampaknya you getting better.” Tiba-tiba dia memanjangkan tangannya memetik suis merah di kepala katilku. Huii..mahu aku cabut lari. Takut dia buat something tak elok.

Rupanya this guy doctor. Aku tak expect lah yang dia ni doktor sebab muka pun macam...

“Assalamualaikum..” ucap satu suara. Langsir biru, [ biasalah dekat wad ] diselak.

...ex-penjenayah. Aku menjawab salam itu dalam hati. Ni baru doktor. Jubah putih tu memang doktor lah. Bukan macam mamat ex-penjenayah ni. Aku tersenyum ke arah si doktor ‘real’ yang baru masuk.

“So..awak Liyana kan? Perempuan yang adik saya jumpa rebah di sebelah kereta awak. Kan?”

Aku mengangguk. Bedal ajelah. Tanya gaya macam aku ni tahu menahu je apa yang berlaku time aku pengsan. Gila betul doktor ni..Tapi, nasib baik dia cute kan?

“Awak boleh keluar malam ni...”

“Bang..”

Doktor itu menghala matanya ke arah lelaki penjenayah itu dari menatap fail yang tergantung di hujung katilku. Abang-adik? Aku memandang ke arah kedua-dua insan itu. Jauh beza ohh. Sorang macam..WOW, perfect. Yang seorang lagi macam..ERR..sakai?

“Takkan nak suruh dia discharge malam ni kot? Siapa nak hantar dia?”

Aku mengerutkan dahiku. Apa..tadi aku datang dengan siapa sampai nak hantar aku ni?

Doktor bertag nama Azmeer itu terus menatap si adik yang aku tak tahu nama. “Tadi..dia pengsan kau yang bawak dia ke sini kan? So, dah pandai bawak sini..pandailah kau bawak dia balik. Tak gitu cik Liyana?”

Aku tercenggang.

^-^

“Saya, Anas.”

Ouh..Anas.

“Awak?”

“Liyana.” Mataku menyapa pandangan luar keretanya. Aku terpaksa menaiki keretanya tanpa kerelaanku kerana tadi dia menentang sekerasnya bila aku bertegas mengatakan ‘Saya tetap nak naik kereta saya! I can drive!’. Dia kata ‘ Awak tu perempuan. Dah lah baru lepas discharge. Kalau something bad happen on you siapa nak tanggung? Me?’

Dan..aku baru tahu dia ni doktor celop. Erm..dia rupanya doktor yang tahu asas je. Meaning dia tahu pasal medic ni sikit-sikit dari abang dia Azmeer. Padahal mamat ni ambil Graphic – bakal perintis multimedia lah kiranya.

“Awak..cam saya tak?”

Uh? Soalan apa ni? Cam apa? Cam kau? Entah lah..aku tak kenallah mana-mana penjenayah kat Malaysia ni. “Err..”

“SMKPP9(2).”

“Err..” Aku bingung sendirian. Apa kes bagi klu nama sekolah aku? Dia sekolah..a..ku..ke..Eh? Anas? A-na? Anas budak yang aku.. “You mean Anas 9(2)?” soalan aku tak boleh jalan sungguh. Ada ke tanya macam tu?

Dia kelihatan ceria. Senyuman dia tak payah cakaplah. Selebar highway. Okey, baru aku ingat wajah dia. Patutlah aku rasa macam familiar je dengan muka penjenayah ni. Hailahh..Sab lah punya pasal – hasut aku kata dia muka penjenayah time aku suka dia time zaman sekolah. AISH...berapa kali aku nak guna perkataan time ni. Opsss ... terlepas pulak kisah zaman sekolah.

“Good. Bagus.”

Ehee..aku cuba mengukir senyuman. “Dah good, bagus pula. Erm..”

Haha..dia ketawa. “Awak still macam dulu.”

“Huh?”

“Sorry to say lahh..dulu saya ni suka usha. Terutama awak. Sebab awak layback sangat. Kadang-kadang..selamba badak je buang hingus dalam kertas. Sumpah kelakar.”

Aku terasa muka aku setebal 8 inci. Mak aihhh..tak senonoh punya lelaki. Tak payah lah nak malukan aku dengan story yang hanya aku dan Allah je tau.

“Ohh..”

“Malulah tu..”

“Tak lahh..” Gila tak malu. “So, after SPM..buat apa je?” actually, he’s my senior. Time aku Form 3 dia dah ambil SPM.

“After SPM, kerja sambilan. Ambil result then buat SPM ulangan. Pass, masuk Lim Kok Wing.” Terangnya ringkas. Matanya tumpu pada pemanduannya. Bagus betul pemandu ni.

“SPM ulangan. Kenapa? Apa yang failed?”

“BM.”

Aku mahu je lambakkan tawaku. “BM punya bapak kacang senang boleh failed? Tipu lahh..” Aku menggeleng kepala. Merepek BM boleh failed. Aku punyalah suka BM.

“Hahaha. Budak Sains tulen tak tahu BM versi upper form.”

“Alasan tak munasabah.”

Dia ketawa. Dan aku rasa, hatiku telah berjaya membuatkan aku jatuh hati padanya...semula.

^-^

“Take care. Kalau dapat problem call. Terutama sekali pasal kesihatan.”

Aku mengangguk lemah. Ngantuk.

“Tidur elok-elok. Baca doa dulu.”

Aku angguk lagi. “Lagi..ada apa lagi tok?”

Dia tersengih. “Basuh kaki. Jangan mandi.”

Aku tersenyum. “Tahu je yang saya nak mandi.”

“Well..saya tahulah..”

Ayat malam tadi...huh, sumpah luar alam sungguh. Gaya nasihat macam aku awek dia. Tapi aku LIKE. Ehem, hati aku dah berbunga dah ni. Payah sungguh bila dia dah masuk balik ke dalam hati aku ni. Rasa nak gigit kusyen ni sebab rasa kenapa aku perlu bukak balik hati aku ni?

TRUTTTT !

Mata aku terbuka luas. Lekas aku mencapai telefon bimbitku yang sudah enam tahun aku tak tukar. Kata ayah aku, ‘Tukarlah sebelum kamu dah tak dengar suara pemanggil.’ Aku balas, ‘ Malas.’

Sesungguhnya aku mahu berjimat untuk kekenyangan perutku ini.

“Hello.” Nafas ditahan.

“Hai..err..Ni Liyana ke?” suara lelaki memasuki lubang telinga aku. Huh..tak pernah dengar pun suara mamat ini. Sesat nombor ke?

“Maaf, ini talian rumah mayat. Ye kenapa encik? Nak tempah keranda ke?” Aku mengerutkan dahiku sendiri. Mulut aku ni..memang tak boleh pakai lahh.

“Ouh..ye ke?” suara lelaki itu bernada innocent.

“Ye. Cik nak tempah keranda ke? Di sini kami tawarkan pakej harga yang mengikut saiz keranda dan mengikut jantina si mati.”

“Keranda Islam ada tak? ”

Aku terlopong. Dush kau! Nak sangat jadi agen keranda Kristian. Muahahaha. Kang jadi agen keranda Islam macam tak logik. Ada ke perempuan agen keranda ni sebenarnya?

“Sebenarnya kami tawarkan pakej keranda Islam. Bukan Kristian, India, Chinese, Buddha..and ..” Aku mahu menyambung lagi yelah, nak cover rasa malu tapi lelaki yang tak dikenali itu memotong lekas.

“Err cik, tak apalah. Saya call pun bukan nak tempah keranda. Saya cari tunang saya Liyana. Erm, mungkin salah nombor kot. Okeylah. Assalamm...”

“Eh kejap!” aku potong kata dia balik. “Tunang?”

Sepi. Lelaki itu tidak menjawab.

“Are you sure I’m your fiancee?” aku menyoal lagi.

Sudahnya, baru aku sedar aku dah terkantoi.

^-^

DSLR. Mak oii.. Sebenarnya aku dah usha dah camera dia ni sejak kat hospital tu. Macam mana tak usha kalau dia asyik berkepit dengan DSLR dia tu. Gaya macam couple la pulak.

“Hari ni saya belanja awak.”

Aku tersengih lebar. Orang belanja kat Secret Recipe. Siapa mahu menolakkan? Aku pun orderlah, dua potong kek coklat indulgence and strawberry shake. Memang padanan yang sangat tak matching. Dia order kek hazel cheese and dia dapat teh percuma.

“Saya tak sangka awak kerja kat tempat tempah keranda.”

Aku menjengilkan mataku yang masih terarah pada kek indulgence aku. Aku memotong berhati-hati sebelum dimasukkan ke dalam mulutku.

Fullamak. Sedap weh. “Dah, jangan nak rewind cerita tu banyak kali. Rasanya dah lima kali awak sebut benda tu since saya masuk dalam kereta awak.”

“Okey.”

“Dan saya tak sangka lah pulak saya ni fiancee awak secara tak langsung ye? Tak rasmi lagi dah pandai-pandai nak letak title saya tunang awak?”

Dia meneguk teh percuma tu. Dan aku melantak coklat indulgence aku. Bukan selalu aku makan. Bila orang belanja je aku mintak. Nak beli macam kejam pula aku keluarkan duit yang banyak untuk kek yang ala, so small lah kek ni.

“Kalau awak boleh main twist macam tu, saya pun boleh.”

“So awak dah tahulah yang saya main twist dengan awak?”

Dia mengangguk. Kemudian, dia mencapai DSLR nya lalu mengambil gambar aku dalam keadaan aku tak bersedia. Sedas jelingan maut aku bagi. Tapi, jelingan aku tak lah setajam jelingan Fathien.

“Boleh tak mintak izin dulu?”

“Okey. Sorry lah. Awak nampak cute dalam keadaan candid. Okey?”

Aku diam. Padahal dalam hati macam bunga api meletup ! Siapa tak suka dapat pujian dari kekasih gelap time zaman sekolah kan?

“Awak..” matanya masih melekat pada skrin DSLR nya. Payah sungguh nak sebut. Aku tak Menyahut. Strawberry shake aku sedut perlahan dengan sabar menanti apa yang dia nak cakapkan.

“Kita kahwin nak?”

Aku tersembur strawberry shake aku.

^-^

Takkan aku nak terima dia macam tu aje? Hati budi aku tak kenal lagi. Urghh...

“Kita bercinta after nikah.”

Words tu asyik bermain dalam minda aku. Dan buat aku teringat pada Sabrina. Katanya, ‘Couple after nikah is better than couple before nikah. Kalau kita couple before nikah then touch sini sana, bila dah kahwin feel tu tak rasa. Dan, Allah murka.’

Tu diaa ustazah bagi.

“Tapi..dulu awak tak suka saya?”

“Memang lah..habis tu diaorang yang kahwin ni memang terus suka dari baby ke? Tak kan? Mesti kena pupuk kan? Dan sekarang saya dah rasa sikit. So, nak banyakkan lagi rasa suka saya terhadap awak sehingga menimbulkan rasa cinta tu..kita kahwin lah. Bebas je.”

“Erk?” Muka aku dah merah padam.

“Otak kuning! Saya dulu..tak suka awak sebab saya rasa awak tak suka saya. Fullstop.”

Ehhh..mana ada..suka aje. Aku menyembunyikan senyumku.

^-^

Beberapa minggu aku sepi, aku dapat berita bahawa..jeng jeng jeng..Adyba dah jumpa jodoh dia dengan Justin Bieber. Monoxide sungguh dia tuh, dia jumpa Justin Bieber pun tak nak bagitahu. Share dengan Sabrina je. Ye lah, mana taknya, Sabrina bukan main bising lagi bila minah tu buat hal kat PWTC.

Dan dia contact aku, “Liyana mintak boyfiee kau jadi photographer aku.”

“Siapa boyfiee aku?” Time tu sumpah aku blur. Baru keluar dari tengok wayang cerita 7 Petala Cinta dan dapat call, memang otak tak dapat nak sambung fius dengan pantas dan kaliber.

“Anas.”

Diam. Anas boyfiee aku? Who Anas? “Err...”

“Tu la kau, dah tiga minggu kau tak reply text dia, called dia atau jumpa dia. Then sekarang dah lupa lah tu. Dalam otak duk fikir model ngan lukisan je!”

Aku menyuapkan sesudu maggi kari. “Habis buat apa aku nak fikir benda remeh macam Anas ni? Weh, takkanlah aku nak suka dia.” Aku admit, tiga minggu tak jumpa dia rasa macam..tak ada apa-apa effect. Rasanya ni lah kot mainan perasaan.

“Remeh tak remeh sampai kau memang tak nak ambil tahu kan? See, ayah kau dah terima pinangan dia. Siapa kau nak reject!”

“Siapa bagi alamat?”

“Both of us. Dia terserempak ngan kami after hantar kau dari Secret Recipe.”

Time tu aku rasa nak benamkan muka aku dalam kuah maggi.

^-^

Adyba dah selamat jadi isteri orang. Dan aku dan Anas, selamat jadi tunang. Lusa kami nikah. See..cepatkan? Katanya tunang ni adat melayu je. Kita follow the rules of Islam. Dan Sabrina kat belakang kami time berbincang ‘kenapa nikah awal sangat? Tak boleh tunggu lima tahun lagi ke?’ menyokong seratus peratus. Hampas punya kawan.

“Ouh..so sweet lah korang. Tahu tak, ni lah impian aku. Nak bercinta after kahwin. Tak sangka kau mendahului aku. Mengapa?” Sabrina bersuara sebak. Suapannya terhenti apabila melihat Anas mendekati kami. Terus dia merilekskan diri.

Farzana, Nisa, Fathien meneruskan suapan mereka seolah tiada apa yang berlaku.

“Awak, bila nak balik? Saya nak ajak awak cari giftdoor. Then nak balik cuci gambar. Next week diorang tuntut.”

“Ouh, awak baliklah. Saya tumpang Fathien.”

Fathien kaku. Dia mengangkat wajahnya, “Aku straight pergi Seremban. Ada meeting.”

Farzana dan Nisa lekas menyampuk nak cakap, “Aku dan Farzana nak balik kampung aku. Esok kami balik. Dengar cerita atuk aku tak sihat. Terpaksalah balik bertemankan Farzana. Sehari pun rasanya okey kot sebab lusa kau nikah.”

Aku mengerlipkan mataku beberapa kali. Helah semata? Sabrina...aku memandang Sabrina dengan raut wajah simpati.

“Err..aku nak ambil adik aku kat UTM Selangor. Dia tak sihat.”

Okey..korang memang kejam.

“Okey. Jom balik!”

^-^

Dan hari yang aku nantikan dah tiba. Berdebarnya hanya Tuhan sahaja yang tahu. Nak nikah weh, siapa tak cuak. Rasa macam dah nak tercabut jantung aku ni berdenyut. Adyba dengan JB alias Jamsyir entah kemana. Tadi datang bukan main awal. Farzana dengan Nisa tak datang lagi dan Sabrina tak habis-habis dengan iPad4 nya yang baru dibeli semalam.

Dan Fathien, dia tengah berbual rancak dengan sepupu sepapat aku. Ramah betul dia. Bukan nak tenangkan aku yang cuak gila ni.

Bilik beraroma terapi bunga ros ni tak mampu tenangkan aku. Aku rasa..dunia aku dah nak kelam. Lepas ni dah tak boleh sesuka hati nak terbaring kangkang ke. Nak makan tinggung ke. Semua kena jaga. Kang tak pasal-pasal dia cerai aku lepas tu aku jadi janda.

Egrhhh..takut Nauzubillah.

“Yana, dia dah sampai.” Beritahu Sabrina yang sedang berdiri di tingkap.

“Serius..Weh..matilah aku.”

“Rilekslah..tak mati pun. Kau nikah je.”

^-^

Alhamdulillah..Anas dah jadi suami Liyana. Farzana dan Nisa tersenyum lebar. Untunglah kahwin awal kan?

Farzana dan Nisa mempersilakan pengantin lelaki naik ke bilik pengantin perempuan untuk upacara pembatalan air sembahyang.

Aku terkejut bila pintu dipulas dari luar. Sabrina sudah menunduk. Pemalulah katakan. Tapi tunduk dia tu macam dia pula nikahnya.

Anas berjalan perlahan menuju ke arahku. Lembutnya sentuhan dia dan cincin yang aku tak tahu bila dia beli pun tersarung ke jari manisku. Aku pun bersalam dengan dan dia mencium dahiku. Err..perlu ke?

Lima minit diluangkan untuk sesi bergambar. Aku dan Anas disuruh mengulangi mencium dahi. Aku mahu saja marah mereka..apakehal nak suruh ulang banyak kali. Cukup lah tu.

Tapi Anas dengan senangnya mencium dahiku seraya berbisik, “Thanks jadi buah hati saya.”

Aku terkedu. Entah kenapa aku tiba-tiba rasa bahagia dapat suami macam dia. Ayah di satu sudut sempat mengalirkan air mata kerana salah satu anaknya telah menjadi milik orang. Ayah, ayah tempat no satu di hati. Dan kedudukan itu tak dapat digugat.

Tapi Anas tetap akan jadi buah hati saya.

No comments:

Post a Comment