Wednesday, 31 October 2012

Episod ~ 5 ~



Assalamualaikum
Sebaik saja melangkah masuk ke Dewan Kasturi B, terlopong mulut Hana bila melihat kuliah pagi itu sudah penuh setengah dewan. ‘ Mimpi apa budak-budak ni? Tak pernah-pernah aku tengok kuliah pagi penuh.’ kata hati Hana. ‘Hah! Sampaikan budak yang paling ‘wanted’ kes ponteng-memonteng kuliah pun datang?Demam-demam.’ detik hati Hana lagi bila melihat Zam si kaki ponteng tu datang kuliah.
“ Zam! Kau demam ke tiba-tiba datang kuliah? ” Tegur Hana saat terlihat Zamzari yang sedang asyik tidur.
“ Kau ni Hana, aku datang kau marah, aku tak datang berganda-ganda kau marah. Tak paham tul lah! ” balas Zamzari sambil membetulkan duduknya dan memandang wajah comel Hana yang lengkap berbaju kurung rona hijau muda.
“ Hantu hijau betullah kau ni Hana.” tegur zamzari bila terpandangkan baju kurungnya itu. Sebaris senyuman dihadiahkan kepada teman karibnya itu sebelum menjawab pertanyaan Zamzari. Melihatkan senyuman itu saja, mata yang mengantuk boleh jadi segar, perut yang lapar boleh jadi kenyang inikan pula hati Zamzari yang pastinya sudah berhenti berdegup.
‘ Kuat betul aura kau ni Hana’ bisik hati Zamzari.
“ Aku tak marahlah. Aku tanyakan.” balas Hana lembut seterusnya mematikan khayalan Zamzari.
“ Semalam Prof Faizal heret aku pegi pejabat dia bila dekat 10 kali aku buat derk dengan arahan poyo dia suruh pegi pejabat. Amek kau, dia heret aku time aku tengah dating dengan awek aku. Gila tebal muka aku. Dan-dan tu jugak awek aku mintak putus. Hadoi! Gila psiko Prof Faizal kau tu! ” Penjelasan panjang lebar dari Zamzari didengar dengan penuh khusyuk. Senyuman menyapa bibir Hana“Aku dah pernah bagitau kan? ” jelas Hana. Zam terus senyap. Tak jadi menyambung tidurnya bila teringat senyuman Hana tadi dan senyuman ‘evil’ Prof Faizal .Ha ha ha !!

2 comments:

  1. Agak2 lah kalau nk naikkan plot cerita pun... Nama abg pun kena... Hhhhhhaaaaaa.. Promote ke apa.. Kisah benar lagi tue... Iskh.. Iskh...

    ReplyDelete
  2. Hahahaha ..... nama abang aaaaaa kena best ... kalau xde dalam watak . xbest aaaaaaa.

    ReplyDelete